fbpx

Op zondag 5 augustus was een groep van 6 bezig met de bochtentraining van Your Motor Skills. De motorrijders, 5 op een Harley en de 6e op een snelle Kawasaki, waren van gevorderd tot eigenlijk net het rijbewijs in de achterbroekzak.

De training wordt altijd begonnen met de traditionele slalom om pionnen met een tussenruimte van ongeveer 8 meter. Met een redelijke snelheid in de 2e versnelling worden deze pionnen met een mooie techniek, het tegensturen, aan het einde van de ochtend beslecht. Ook wordt het keren op de weg getraind, want na de slalom wil je natuurlijk weer terug rijden naar het begin van het straatje. Het herhalen maakt het samen met de juiste aanwijzingen steeds makkelijker om die bocht te maken. Ook het keren op de weg rechtsom wordt geoefend.

Tevens hebben we nog het langzaam rijden geoefend door een wedstrijd te houden, wie het langzaamst rijdt over 15 meter. Een stevige klus bleek.

 

Na de lunch, die voor de cursisten netjes geregeld wordt, gaat de groep naar een andere oefenterrein. Omdat het op deze zondag snoeiheet is, is deze oefenplek erg lekker vanwege de schaduw waarin je even kan staan tussen de oefeningen door. Michiel, de trainer van de dag, had voor de deelnemers wel genoeg drinkwater meegenomen.

Deze middag werd opgedeeld in verschillende oefeningen. Zo was er weer een slalom van 8 meter, maar ook de slalom van 4 meter. Waarbij de techniek voor de 4 meter slalom gelijk is aan die van de 8 meter slalom, alleen de snelheid is een stuk lager. Het tegensturen maakt het vele malen eenvoudiger en controleerbaarder om deze bochten te maken. Ook worden de deelnemers gevraagd om en stukje te lopen met de motor in de hand, vooruit lopen, maar ook achteruit lopen. Dit onderdeel is voor de nieuwe rijbewijshouders bijna gesneden koek, maar als je al 30 jaar motor rijdt dan heb je die niet tijdens je opleiding niet gehad. Maar ook de motorrijder die net zijn rijbewijs heeft moet even wennen om met zijn eigen motor dit te doen. Maar ook al is het een dikke touring van Harley-Davidson, een Dyna of een Kawasaki sport, zolang de motor rechtop staat kan je eenvoudig de motor voortbewegen.

Een andere oefening die de groep heeft gedaan was de noodstop. Gecontroleerd heel hard remmen kan je oefenen, zodat je bij een noodsituatie ook weet hoe je eigen motor reageert in zo'n geval. Een welke aanvulling dus op de motorbeheersing tijdens het rijden.

Voor de fun hebben we nog een spelletje gedaan met balletje-balletje. De bal pakken van een pion en ook weer terug zetten. Balletje op de grond, pion omgevallen, hoop humor, zeker overwinningen door de controle te behouden en het balletje inderdaad op te pakken. Zeer leerzaam. Een oefening die niet met elke motor gedaan kan worden, want je motor moet wel zeer langzaam kunnen blijven rijden, dus zonder stotteren en stutteren.

 

Een geslaagde dag dus.